Digitaal bouwen aan oude Groninger kerken

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) lanceert een nieuwe online lesmodule die aansluit bij het educatieve programma ‘BOUWWERK’. In juni namen vier scholen deel aan een speciale ‘BOUWWERK’-week in Leegkerk. Zij konden als eersten aan de slag met het nieuwe spel.

In het ‘BOUWWERK’-spel kunnen kinderen zelf de rol van bouwkundige spelen, en worden ze geconfronteerd met alle dilemma’s die zich kunnen voordoen rondom de instandhouding en het gebruik van een monumentale oude kerk. De online module is ontwikkeld met behulp van de Willem Wolffprijs en een bijdrage van SNS Fonds Eemsmond.

Aan het begin van het spel ontvangen de kinderen een bedrag van € 100.000,- waarmee ze verschillende ingrepen kunnen uitvoeren. Er moeten onder andere keuzes worden gemaakt op het gebied van schilderwerk, groenonderhoud, herbestemming en aardbevingsschade. Zo leren de leerlingen wat er voor nodig is om een gebouw te onderhouden. Uiteindelijk ontstaat er een ‘eigen’ kerk, waarvan de leerlingen een afbeelding uit kunnen printen.

De locatieles ‘BOUWWERK’ werd in 2014 ontwikkeld door de SOGK in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt Noord Nederland (WKNN). Het programma is geschikt voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs en vindt plaats in de kerk van Leegkerk. De kinderen maken in dit programma spelenderwijs kennis met bouwkunde en techniek.

De scholen die in de eerste week van juni meededen aan de ‘BOUWWERK’-week in Leegkerk zijn CBS Rehoboth uit Oldekerk en CBS De Hoeksteen, CBS Aquamarijn Gravenburg en de Bisschop Bekkersschool uit de stad Groningen.

Ook Bouwwerk Leegkerk bezoeken? Neem contact op met Douwe van der Tuin. Of lees hier eerst meer over het project.

Bekijk en speel het spel online op: www.bouwwerkkerk.nl

 

Laatst aangepast op woensdag, 01 juli 2015 13:42