Groninger kerken

Oudeschans en Leegkerk.

 

Een blik vol talent Oudeschans

In ‘Een blik vol talent’, aangeboden door de Stichting Oude Groninger Kerken, staat kijken en ervaren centraal. De klas bezoekt Oudeschans. De geschiedenis en structuur van de vestingstad, de natuur en de rol van de kerk in het geheel komen onder de ogen van de kinderen tot leven.

In Oudeschans starten de kinderen met een wandeling in kleine groepjes. Daarbij leggen ze vast wat hen opvalt. Ze maken foto’s en tekeningen, waarbij ze zelf de focus bepalen. Zo volgen de kinderen hun eigen blik en hun belangstelling. Aan het einde van de wandeling komen de groepjes bijeen in de kerk. Dan wordt duidelijk of er een rode draad te ontdekken is in de oogst aan beeldmateriaal. Over de beelden gaan de kinderen verder in gesprek.
Omdat Oudeschans een vestingstad is, vertelt het de geschiedenis van de hele regio. De kerk diende bij de bouw in de vroege zeventiende eeuw als garnizoenskerk. De natuur van Oudeschans heeft veel te bieden. Er zijn enorme kastanjebomen, en een reigerkolonie. De ransuil, vleermuis, ree en vos worden regelmatig gezien. In de gracht huist een familie schildpadden. De wandeling voert de kinderen langs de rode ophaalbrug, het vestingmuseum, de smederij, de stelmakerij, het kruidenbastion, het dodenbastion en de kolk, om te eindigen bij de kerk met de aangebouwde pastorie.

Kunstenaar en Beroepskunstenaar in de Klas Stefan de Keijser, bewoner van de pastorie van Oudeschans, ontwikkelde dit programma in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken voor het Wetneschapsknooppunt Noord Nederland (WKNN). Hij begeleidt de klas in Oudeschans, en komt na afloop voor een verwerkingsles in de klas. In deze les maken de kinderen een collage van wat ze gezien hebben in Oudeschans.

Laatst aangepast op woensdag, 09 april 2014 08:09