Groninger kerken

Oudeschans en Leegkerk.

 

Bouwwerk Leegkerk

Hoe komt het dat een middeleeuwse kerk er na al die eeuwen nog staat? Hoe zit dat eigenlijk in elkaar, en wat kun je er mee? In het educatieve programma BOUWWERK gaan kinderen op onderzoek uit in de kerk van Leegkerk, aan de rand van de stad Groningen. Dit programma over bouwkunde en techniek wordt aangeboden door de Stichting Oude Groninger Kerken.

In kleurige overalls en met bouwhelmen op gaan de kinderen in teams aan de slag.

Een quiz (‘helmpje op, helmpje af’) gaat dieper in op de vraag wat nu eigenlijk een monument is, en wat niet. Via een scherm bekijken de kinderen spannende introductiefilmpjes waarin opdrachten worden uitgelegd. Ze gaan vervolgens aan de slag met het bouwen van een levensgroot bouwwerk, waarvoor ze goed moeten kijken naar bouwkundige aspecten, maar ook moeten samenwerken. Ook denken ze, onder andere met een online spel, na over herbestemming: wat zouden ze zelf met een eeuwenoud kerkgebouw willen doen? Wat kost het eigenlijk om een kerk te restaureren, en wat komt daarbij kijken? Alle aspecten van het bouwwerk komen op een speelse manier aan de orde.

Het educatieve programma in Leegkerk is ontwikkeld door Menno Sikkink van Monumenten Inspectie en Advies. Het kwam tot stand uit samenwerking tussen de Stichting Oude Groninger Kerken en het Wetenschapsknooppunt Noord-Nederland (WKNN).

 

View the embedded image gallery online at:
http://wknn.nl/index.php/bouwkracht-leegkerk#sigProId838126a2c2

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 16 juni 2015 08:33