Groninger kerken

Oudeschans en Leegkerk.

 

Stichting Oude Groninger Kerken

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) biedt in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt Noord-Nederland twee programma's aan voor basisscholen: Bouwwerk Leegkerk en Ervaringsproject Oudeschans. Beide programma's zijn ontwikkeld met deTalentenkrachtprincipes in gedachten.

 

Bouwwerk in Leegkerk

In groepjes gaan de kinderen -met bouwhelm op en overal aan- opdrachten uitvoeren in en rond de kerk van Leegkerk. Een quiz ('helmpje op, helmpje af') gaat dieper in op de vraag wat nu een monument is ern wat niet. Via een scherm bekijken de kinderen vervolgens spannende introductiefilmpjes waarin opdrachten worden uitgelegd. Ze gaan vervolgens aan de slag met het bouwen van een levensgroot bouwwerk, waarvoor de goed moeten kijken naar bouwkundige aspecten, maar ook moeten samenwerken. Ook kijken ze naar herbestemming: wat zouden ze zelf met een eeuwenoud kerkgebouw willen doen? Wat kost het eigenlijk om een kerk te renouveren? En wat komt daar allemaal bij kijken?

 

Een blik vol talent Oudeschans 

In dit ervaringsproject maken kinderen in kleine groepjes een wandeling door Oudeschans waarbij ze vastleggen wat hen opvalt. Ze maken foto’s en tekeningen, waarbij ze zelf de focus bepalen. Zo volgen de kinderen hun eigen blik en hun belangstelling. Aan het einde van de wandeling komen de groepjes bijeen in de kerk. Dan wordt duidelijk of er een rode draad valt te ontdekken in de oogst aan beeldmateriaal. Over de beelden gaan de kinderen verder in gesprek.

 

Laatst aangepast op dinsdag, 16 juni 2015 08:38