Muzikaal Kindertheater

Theater rondom toonhoogte

Wat is toonhoogte? Hoe komt het dat een toon hoger of lager wordt? Hoe kan je zelf een muziekinstrument maken? Hoe werkt een zingende zaag? Allemaal vragen die in het muziektheater aan de orde komen, in een theatervoorstelling die wordt afgewisseld met experimenten.

De workshop bestaat uit twee delen. Eerst zal gewerkt worden met een aantal ‘proeftafels’; dit zijn proefopstellingen waarbij de leerlingen door het opstellen en toetsen van hypotheses tot nieuwe kennis kunnen komen. De leerlingen worden hiervoor in 4 groepen verdeeld die om de beurt bij de proeftafels langskomen. In deze workshop ontdekken leerlingen het concept Toonhoogte en experimenteren ze daarmee. Wat is eigenlijk toonhoogte, wat kun je er mee doen en hoe kun je de toonhoogte zelf beïnvloeden? Dit gedeelte duurt 45-60 minuten. Daarna volgt de interactieve voorstelling ‘De vioolbouwer van Venetië’. De totale workshop duurt ongeveer anderhalf uur.

Drie van de vier tafels worden begeleid door de leden van het Muzikaal Kindertheater Groningen.
De laatste tafel wordt door de groepsleerkracht begeleid. Deze proeftafel gaat over het strijken op glazen. In dit voortraject voor de docent is de informatie te vinden die daarvoor nodig is. Zo krijgt de leerkracht zelf ook de mogelijkheid van de workshop te leren!

 

Lame Sonore

Annette Scholten en Nanke Flach van het Muzikaal Kindertheather kregen in 2014 een eervolle vermelding tijdens de Ibla Grand Prize. Niet voor niets, want Annette bespeelt de lame sonore, een onbekend instrument verwant aan de zingende zaag. Het idee om dit instrument te gaan bespelen ontstond tijdens de optredens op basisscholen. Annette raakte gefascineerd door de kwaliteit en toon van de zingende zaag, die onderdeel is van het 'Theater rondom toonhoogte', waardoor de bij de lame sonore terecht kwam: lees in dit artikel het hele verhaal. Als onderdeel van de concertreeks door prijswinnaars van de prijs gaan Annette en Nanke in 2015 op tournee door de VS.  

 

Laatst aangepast op dinsdag, 03 februari 2015 14:13

Media