Kloostermoppen bakken in Aduard

De techniek van het stenen bakken was in het Romeinse Rijk al bekend, maar ging verloren met het vertrek van de Romeinen. Pas in de twaalfde eeuw brachten de monniken die zich in het noorden van het huidige Nederland vestigden de techniek van het stenen bakken weer terug. Dat gebeurde ook in Aduard. Die stenen werden aanvankelijk gebruikt om de gebouwen van het klooster te realiseren. Het bakproces van deze stenen, kloostermoppen, is een complex proces. In dit project gaan de leerlingen zelf kloostermoppen bakken in de tuin van Museum Sint Bernardushof in Aduard.

 

Hoe ziet het programma eruit?

Na ontvangst in het museum krijgen de leerlingen eerst een introductie over het productieproces van het bakken van de stenen. Daarna gaan ze zelf aan de slag met het vormen van de stenen uit voorbewerkte klei. Als dat zware werk klaar is kunnen ze de gevormde steen versieren. Het museum biedt daartoe verschillende mogelijkheden, maar er is ook ruimte voor eigen ideeën. Vervolgens wordt de ‘vormeling’ te drogen gelegd in de droogschuur. Vervolgens krijgen de leerlingen een thematische rondleiding door het museum, het dorp en de kerk.

Het drogen van de stenen duurt acht weken of langer. In september worden de stenen gebakken. Dat bakproces duurt een aantal dagen. Bezoekers, dus ook de leerlingen, zijn van harte welkom om te komen kijken. Als de oven na het stoken is afgekoeld, worden de stenen er uit gehaald. Dat is een spannend moment: zullen alle stenen goed gelukt zijn?
In oktober kunnen de gebakken stenen, na afspraak, worden opgehaald.

 

Praktische gegevens

  • Wanneer: mei, juni en eerste week juli bij (redelijk) droog weer
  • Doelgroep: groep 5-6
  • Tijd: tijdstip op afspraak, de activiteit duurt ongeveer twee uur
  • Groepsgrootte: maximaal 25 deelnemers
  • Kosten: geen kosten voor WKNN-scholen

 

Aanmelden en meer informatie

Vul dit formulier in om u met uw klas aan te melden. Na aanmelding nemen we contact met u op over de definitieve planning.

Uitgebreide achtergrondinformatie over het project vindt u in de docentenhandleiding. Deze kunt u dowloaden op: http://kloostermuseumaduard.nl/wp-content/uploads/2015/08/docentenhandleiding_kloostermoppen2.pdf

 

Laatst aangepast op donderdag, 12 mei 2016 18:08