donderdag, 14 januari 2016 00:00

Het Hondsruggebied is uniek. De ijstijden maakten er ruggen en dalen. De prehistorische mens liet er zijn sporen na, zoals hunebedden en grafheuvels. Duizenden jaren lang gaven mensen vorm aan een landschap dat van alle tijden is. Dit maakt dat het Hondsruggebied als enige gebied in Nederland de status van UNESCO Global Geopark heeft.

In de onderzoeksles IJstijden leren leerlingen op onderzoekende wijze over het ontstaan van het  Hondsruggebied. Ze komen ze er eigenhandig achter dat slechts één meter onder hun voeten meer dan 450.000 jaar geschiedenis verborgen ligt.

De onderzoeksexpeditie duurt een dagdeel en vindt plaats in en rondom het Hunebedcentrum te Borger. De leerlingen krijgen in het expeditiecentrum een inleiding in de geschiedenis van de ijstijden en de hunebedden. Ook bezoeken ze de zwerfstenentuin en het grootste Hunebed van Nederland.

In groepjes doen ze vervolgens grondboringen met professioneel boormateriaal, zodat ze de geologische ‘bouwstenen’ met eigen ogen naar boven kunnen halen en kunnen koppelen aan de ontstaansgeschiedenis van de Hondsruggebied. Met behulp van microscopen, zandlinialen en kleurenboekjes wordt het opgeboorde zand vervolgens aan verder onderzoek onderworpen. Na afloop van de les worden de bevindingen gedeeld en besproken. Door de bodemmonsters van alle groepjes samen te voegen, maken we een ‘ijstijdenfles’ die de klas mee mag nemen.

 

Extra informatie

Doelgroep: groep 6/7/8 basisschool

Tijdsinvestering: dagdeel op locatie (Borger), voor/na-bespreking door de leerkracht

Groepsgrootte: max. 30 leerlingen

 

Laatst aangepast op woensdag, 14 september 2016 07:50