Eise Eisinga Planetarium Franeker

Toen Eise Eisinga op de lagere school van Dronrijp zat, was al duidelijk dat hij een groot talent had. Het is maar goed dat zijn vader dat zag en stimuleerde. Want had hij anders ooit zijn nu wereldberoemde Planetarium kunnen bouwen? Het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

In de woonkamer van Eise kun je van alles te ontdekken over de zon, planeten, sterren en de maan. Hoe beweegt het allemaal en hoe ver is het van elkaar vandaan? Wat is tijd? Wat zijn de tekens van de dierenriem? Hoe kun je weten of er ergens een zons- of maansverduistering is? Hoe kan het dat de maan er elke dag weer anders uit ziet? Aan de hand van het Planetarium van Eise Eisinga kun je nog steeds heel veel antwoorden laten zien.


Als je het rode trapje op gegaan bent, kun je je verwonderen over het raderwerk dat ervoor zorgt dat het Planetarium voortdurend beweegt.

Bij een bezoek aan het Eise Eisinga Planetarium krijgt de groep eerst een uitleg in de Planetariumkamer. Daarin is aandacht voor de geschiedenis van het Planetarium en voor wat er allemaal in te zien is.
Daarna gaan de kinderen zelf op ontdekkingstocht in het museum aan de hand van een speurtocht. Deze speurtocht kan nabesproken worden op school.

Op de website van het Planetarium (www.planetarium-friesland.nl) vindt u een lespakket met achtergrondinformatie voor leerkracht en leerlingen, lesideeën en tips voor boeken en websites.
Deelnemers aan het Wetenschapsknooppunt Noord-Nederland krijgen in het museum ook gratis de speurtocht ‘Zoek de sterren’. Deze voert langs de krukjes met sterrenbeelden die in het centrum van Franeker staan. Bij elke stop staat een opdracht voor kinderen van 4-6, 7-9 of 10+. U ontvangt één boekje per vier of vijf leerlingen.

 

 

Laatst aangepast op vrijdag, 28 juni 2013 07:31