Intocht Sinterklaas

16 november was de grote dag: Sinterklaas kwam aan in Groningen! De landelijke intocht was live te volgen op Nederland 3, maar voor bijna 400 kinderen uit Groningen en omstreken was een ereplek gereserveerd bij het Academiegebouw. Na een tweetal minicolleges - over de maan en zakjes zout - mochten alle kinderen op het bordes van het Academiegebouw staan om te kijken hoe prof. dr. Peter Barthel aan Sinterklaas uitlegde waarom de maan zo vaak verkeerd op het inpakpapier staat. Natuurlijk waren tijdens dit moment de Zwarte Pieten druk bezig hun snoepgoed uit te delen, en en er werd afgesloten met het toepasselijke 'Zie de maan schijnt door de bomen'. Na afloop van het Sinterklaasbezoek stond voor ieder kind nog chocolademelk, pepernoten en een zakje zout klaar. Kijk voor een fotoverslag op de facebookpagina van het RUG Lustrum!

De twee colleges gingen over de Maan en Zout. Bij het college over de Maan vertelde prof. dr. Peter Barthel hoe de maan en de aarde werken, en waarom wij op pakjesavond soms een volle maan zien, en soms een sikkeltje. Ook vertelde hij waarom dat sikkeltje in de avonduren altijd aan de rechterkant zit, en het sikkeltje 's ochtends links te vinden is. Bij het Zoutcollege vertelde Douwe van der Tuin waar zout vandaan komt en wat je met zout kunt doen, en werd de traditie van het zakje zout voor stoute kinderen nog even onder de loep genomen. Ook werd kinderen uitgelegd hoe je zelf zoutkristallen kunt maken. Weet je niet meer hoe het moet, en wil je het nog wel proberen? Kijk dan even bij deZoutexpres!

De activiteiten rondom de intocht van Sinterklaas van de Rijksuniversiteit Groningen zijn georganiseerd door hetLustrumbureau van de RUG in samenwerking met de Scholierenacademie. Meer foto's en filmpjes vind je op defacebookpagina!

Sinterklaas op het Broerplein

Laatst aangepast op maandag, 25 november 2013 12:08